ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΤΟΙΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ:
Η Εταιρεία Ι.ΤΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. παράγει έτοιμο σκυρόδεμα σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής, που είναι εγκατεστημένη στο Εργοστάσιο των Σερρών με δυναμικότητα 60m3/h και εγκατεστημένη ισχύ 112HP. Η Εταιρία διαθέτει από το 2009 και κινητή αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής σκυροδέματος, δυναμικότητας 40m3/h.
Η μακρόχρονη εμπειρία της εταιρείας, η οργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων παραγωγής την καθιστούν ικανή να ανταποκριθεί στις ολοένα εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς και να προσφέρει στον πελάτη άριστη εξυπηρέτηση και ποιότητα προϊόντος.
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Μια τυπική σύσταση των πρώτων υλών για την παραγωγή 1m3 σκυροδέματος μέσης σκληρότητας (C 20/25) είναι η παρακάτω:
• 300 kgr Άμμος Ποταμού
• 650 kgr Άμμος Νο2 (Φiλερ)
• 400 kgr Χαλίκι Νο7 (Γαρμπίλι)
• 500 kgr Χαλίκι Νο5
• 200 kgr νερό
• 300 kgr τσιμέντο
• 1 kgr χημικό
Αναλυτικά η διαδικασία της μίξης (ουσιαστικά το λειτουργικό διάγραμμα ροής της μονάδος παραγωγής) έχει ως εξής: Τα τέσσερα αδρανή υλικά βρίσκονται σε αντίστοιχα τέσσερα σιλό χωρητικότητας 25 m3 το καθένα. Το τσιμέντο είναι αποθηκευμένο σε μορφή σκόνης σε 2 σιλό χωρητικότητας 70 tn έκαστο.
Η δεξαμενή νερού είναι χωρητικότητας 50 m3 και είναι εφοδιασμένη με ηλεκτρικό φλοτέρ που την κρατά πάντα γεμάτη με το πόσιμο νερό της γεώτρησης όπου είναι εγκατεστημένες υποβρύχιες αντλίες οι οποίες με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν μόνο όταν χρειάζεται.
Η δεξαμενή χημικού είναι της τάξεως των 3 m3.Το χημικό χρησιμοποιείται για την επιβράδυνση της στερεοποίησης του σκυροδέματος ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την εργασιμότητα του σκυροδέματος για αρκετή ώρα μετά από την παραγωγή του στο εργοστάσιο.
Κάτω από τα 4 σιλό αδρανών υλικών υπάρχει μεταφορική ταινία εφοδιασμένη με ζυγαριά και δονητή η οποία όταν φορτώσει τις απαιτούμενες ποσότητες υλικών τα μεταφέρει στον αναμικτήρα (mixer).
Δονητές επίσης υπάρχουν στα δύο σιλό της άμμου ποταμού και του φίλερ όπου υπάρχουν και υγρασιόμετρα. Τα τελευταία ενημερώνουν κάθε φορά το πρόγραμμα για την υγρασία των εν λόγω υλικών έτσι ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα η ποσότητα του νερού που θα πάρει μέρος στην μίξη.